Jak odżywiać się przy insulinoodporności

Insulinoodporność jest jednym z efektów ubocznych zespołu policystycznych jajników. Kobiety zmagające się z tą przypadłością mają problem z podwyższonym poziomem męskich hormonów w organizmie, trądzikiem, owulacją oraz menstruacją. W dzisiejszym artykule zajmiemy się wskazówkami żywieniowymi dla osób z insulinoodpornością.

Indeks glikemiczny (IG) to nic innego niż odpowiednio uszeregowana lista artykułów spożywczych wpływająca na poziom glukozy we krwi. To zestawienie jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na problemy z insuliną. IG został ustalony po wykonaniu testów na pewnej grupie ludzi i ustaleniu, jak dane produkty na nich oddziałują. Okazało się, że jedne z nich w szybkim tempie podnosiły poziom glukozy we krwi, a inne nie wpływają na ten czynnik w ogóle.

Jak oblicza się indeks glikemiczny?

Lista IG odnosi się do poziomu glukozy we krwi bezpośrednio po zjedzeniu danego produktu. Można to wyjaśnić na konkretnym przykładzie: po spożyciu 50 gram sucharków, poziom glukozy we krwi człowieka zwiększy się o 70%, co oznacza, że indeks glikemiczny sucharków wynosi 70.

Hiperinsulinemia

Komórki w ludzkim organizmie przestają być wrażliwe na insulinę, czyli hormon obniżający poziom glukozy. W efekcie czego trzustka produkuje większe ilości insuliny, co skutkuje nadwagą, a przyrost tkanki tłuszczowej dodatkowo zwiększa odporność na insulinę.

Produkty zawierające cukier to warzywa, owoce, słodycze, pieczywo oraz artykuły wysoko przetworzone. Indeks glikemiczny nie powinien być jedynym czynnikiem branym pod uwagę podczas tworzenia diety, ponieważ warzywa zawierają w swoim składzie błonnik, który ułatwia trawienie i pozytywnie wpływa na trawienie cukru.

Lista produktów o zerowym IG:

Mięso:

  • wołowina,
  • ryby,
  • owoce morza.

Produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • jaja,
  • tłuszcze (roślinne również),
  • sery pleśniowe oraz tłuste,
  • kwaśna śmietana

Napoje:

  • wino wytrawne (podczas procesu fermentacji wszystkie cukry w nim zawarte zostały przetrawione przez bakterie),
  • kawa,
  • herbata,

 

Produkty o niskim indeksie glikemicznym, większym niż zerowy:

Owoce:

  • truskawki,
  • awokado,
  • agrest,
  • czarna porzeczka,
  • rabarbar,
  • brzoskwinia,
  • jabłko,
  • granat,
  • borówki,
  • czerwona porzeczka,
  • malina,
  • wiśnia,
  • grejpfrut,
  • gruszka,

Warzywa:

  • fasolka pnąca, szparagowa, biała,
  • brukselka,
  • cebula,
  • ogórek,
  • cukinia,
  • por,
  • papryka,
  • szpinak,
  • szparagi,
  • sałata,
  • groszek zielony,
  • korniszon,

Inne produkty:

  • odtłuszczony twaróg,
  • przecier pomidorowy,
  • kakao,
  • odtłuszczony jogurt,
  • pieczywo wasa,
  • nasiona,
  • syrop z agawy.

Wyżej wymienione produkty nie wpływają znacząco na poziom glukozy we krwi. Lista klasyfikująca indeks glikemiczny jest kluczowa nie tylko dla osób z insulinoodpornością, ale również tych, które chcą obniżyć swoją wagę. Zmieniając nawyki żywieniowe i zastępując produkty o wysokim IG na warzywa i owoce niepodnoszące znacząco glukozy we krwi, można skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Ponadto nieprzetworzone i świeże produkty są smaczne i zdrowe, co pozytywnie wpływa nie tylko na obniżenie wagi ciała, ale również ogólny stan zdrowia organizmu.

Insulinoodporność, a zespół policystycznych jajników

Kobiety walczące z PCOS często mają problem z insulinoodpornością, czyli ich organizm w sposób naturalny nie potrafi zbić ilości glukozy we krwi. Idealnym rozwiązaniem jest odpowiednio ułożona dieta oraz podjęcie leczenia.

Dodaj komentarz